Penternakan Ikan Keli Moden

Tok kamek nak post bukan pasal IT. Malam tadik, balit dari kerja, terkezut kamek naggar ada tangki fiberglass besar kat depan rumah kamek, kat porch kereta. Ada 5 bigik semuanya. Rupa – rupanya tek bapak kamek meli duhal tegal nya tek nak berbisness menternak ikan keli dalam tangki. Pelik li bapak kamek tok, kejap nya nak molah nanam dragonfruit, kejap nak membiak kulat, kejap lak business nanam soya, tok yang terbaru, ikan keli. Tapi dari semua – semua idea nya ya, kira tok lah yang paling advance, sebab siap dengan berbeli sidak tangki gik. Bukan sigek, 5 igek gik ya.. nya madah, semua ya bernilai RM 1600.

Nya pun paduhal dah pergi kursus asas permulaan penternakan ikan keli dalam tangki ya. Advance juak bapak ku tok tek duhal. Tapi hopefully maju jaya lah business nya ya, sik kelak tangki ya jadi tangki jamban dojong, mun sik pun tangki menternak nyamok.

Tapi kamek sokong kuat lah usaha bapak kamek ya tek. Alu malam tek, walaupun aher, sanggup juak nya nunggu kamek balit kerja, semata – mata nak bersusey pasal tangki ya tek. Alu ada task diberik nay ngan kamek. Nyuruh kamek mencarik maklumat pasal kaedah – kaedah menternak ya tek, and mun dapat cari panduan dalam tenet pasal ya. So becarik juak lah kamek malam tadik, and ada juak lah bertemu ngan website yang ada menjual e-book pasal tok tek, cuma lom gik nak meli lah, sebab gik nak mengontek author nya dolok. Semua to tek, sik kan berhasil mun sik da search engine google yang sangatlah berjasa ngan kamek untuk bertahun – tahun lamanya. Jadi next entry kamek kelak, kamek nak bercerita tentang cara mensearch library terbesar dengan google. Pa kah maksud nya ya, kelak kamek cerita lebih lanjut. Stay tune..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s