Mumbai kenak serang, 172 terbunoh: Terrorist = Islam :(

Tedah naggar sidak kat India nun, kerna terrorist, 172 orang yang sik bersalah jadi koraban. yalah di saat kita tok nak menyambut raya korban, ada juak yang dah tekurban awal lagik. Sedih nanggar, n sedih lagik sebab sidak terrorist ya tek, most possibly Muslim. Nang merik malu nama Islam, ya baruk kata orang Islam di nama jak. Di hati dah kaper. Allah jak yang tauk. Tapi mun dah sampei bertindak macam ya, malu juak nak ngakuk dak nya Islam, tapi ya lah, hal agama tok, nya dengan Tuhan pun urusan, kita tok just mampu nak menasehat jak.

Walaupun serangan dah berakhir, dengan 9 daripada 10 terrorist ya tek dah terbunoh, sorang gik idop dah dalam tahanan, tapi sik bermakna nya akan berakhir di sitok ajak. Ya lah kamek pun takut juak bila mikir benda macam tok, sebab ari tok mungkin di tempat sidak nya, kelak sapa tauk, tiba-tiba di tempat kita. Mintak jauh lah, tapi apa-apa pun boleh terjadi. Sampei bila gik manusia tok nak sedar, buang gik rasa dengki, rasa dendam, rasa yang dah dikabor oleh olokan syaitan, sampei sanggup munoh sesama sendirik, even orang yang terbunuh pun, boleh dikatakan orang Islam. Jadi Islam kah sidak ya tek, sanggup membunuh saudara sendirrik.. sendiri mau pikir lah.

Selagik politik berdasarkan nafsu nak dapat nama, nak dapat reta, nak glamor sana sini, selagik ya lah, sik akan ada kemajuan, sik akan kita naggar ketenangan. Kenak susah gilak kah nak aman damai. Sik boh ada hasad dengki, jeles menjeles sesama sendirik. Berebut tanah, berebut harta.. apa harta ya kelak mok diembak lam kubor ka. Tok lah yang salah, tok lah yang berlaku kinek tok. Niat nak menjadi ahli politik dah terpesong. Ya lah kamek pun mengingatkan dirik kamek pun juak. nei tauk satu hari kelak, pandei jadi ahli politik (ada hati juak..) mudahan dijauhkan lah dari sifat tamak dan mementingkan diri sendiri. Sebagai ahli politik, bukan kepentingan dirik yang utama, tapi kepentingan rakyat yang diperjuangkan. Salute kamek mun ada naggar ahli politik yang sik hidup mewah gilak, duit banyak, tapi banyak juak derma nya. Mun nya madah sik tauk sinei nak menderma ya nang bulak lah. Tapi mun nak derma pun biar ikhlas. Jangan lah derma.. tapi masok lam news ngan berita segala.

Malas kamek nak bekelakar hal politik. Sebenarnya kamek nang sik berminat langsung ngan politik. Selagik kamek sik da kepercayaan dengan sepenuh hati dengan ahli politik. Heheh.. Terus terang, kamek nang sik maok jadi ahli politik. Sebab kamek sik bersedia, and mungkin juak sik mampu mikul tanggungjawab yang besar ya.

Berbalit kepada kes Mumbai tek, kamek doakan agar sik akan agik lah berlaku benda macam ya. bait di Mumbai atau di sine-sine sekali pun. Sapa rasa dirik nya Islam ya, perjuangan berdakwah ya bagus lagik dari berjuang berbunuh sesama manusia. Bahkan membunuh binatang lagik ditegah dalam islam, dekdek berbunuh sama manusia. Lupak kah, membunuh seorang manusia ya sama seperti membunuh satu umat. Nauzubillah. Sik pernah kamek balajar dalam Islam tok mesti berperang, berbunuh. Setauk kamek, selagik ada cara berdamai, biarpun beribu-ribu tahun mesti menunggu, ya lebih baik dari berperang. Berperang nang dah kira last option. Dan dalam sinario kinek tok, nang banyak cara boleh embak berdamai, tapi berbunuh juak ujung nya. Apa sidak bernai mati, sidak terrorist yang bertopengkan orang alim, urang berpendidikan ya sik pandei berpikir ka. Sine utak sidak, dah sik waras lagik. Coba anak bini sidak disemeblih depan mata sidak, sanggup sik sidak nya. Mun sanggup, nang sah bukan manusia lagik. Yahhh.. manas dah aku tok.

Sigek gik, perlakuan sidak tok minak betol jak nak merik malu nama Islam. Orang bukan Islam dah berpendapatan negatif dengan Islam. Sampei ada sidak madah, ajaran Islam nang nyuruh berperang. Bila masaaa… Quran nei dibaca sidak ya. Camya lah effect nya dengan Islam. Jadi sapa-sapa yang ada rasa nak jadi terrorist berani mati ya, pikir dolok dalam-dalam, niat nak menyelamatkan agama kah, atau menjatuhkan agama. Walaupun kamek tok sik belajar jauh dalam ilmu agama tok, dak ilmu usulludin, dan segala, tapi kamek tauk yang Islam tok agama damai, Peacefull, Respect. Semua nilai murni seorang Insan ada dalam Islam. Bukan mengajar untuk berperang, berbunuh, walaupun sik sama agama. Tangagr kat Mumbai ya, orang Islam juak yang terkorban. Nei tuju akal sidak. Kamek doakan agar sik da agiklah orang yang akan berpikiran macam ya.. dan mintak jauh juak lah kamek dirikpun, keluarga kamek dan kawan-kawan kamek daripada hasutan syaitan untuk berpikir ke arah ya. Amin.

4 Comments Add yours

  1. KesayupBintang says:

    Nang sedeh naggar sidak sia. talah, sungguhpun byk sidak ya bukan muslim yg trkorban, tp masih juak seorang manusia. Nang merik malu nama Islam jak sapa2 yang mengerjakan benda ya, hopefully sik da gik menda mcm tok kelak.

  2. onggon says:

    Mena ya.. tapi mun nak taok kisah lebih lanjut ku rekomen ko nangga http://heliconia.wordpress.com

    Pasya tek, ko pindah dari blogspot ke wordpress dan aku baruk juak pindah dari wordpress ke blogspot hehehe.. sbb dah sik tahan ngannya pun lack of feature utk blogger.. Sik sangkak wordpress akan release version baru cepat mcmtok.. Kelak ada ku pindah balit ke wordpress kikiki..

  3. katiedokie says:

    nang berik malu nama ISLAM kali juakk..pa kah paedah yg cdak dpt dr berbunoh gia owhh???

    ehh…!

  4. renxokuken says:

    Kesayup,
    Nang keji dan kejam. Y alh, harap-harap bangsa kita sik macam ya pemikiran dak nya

    onggon,
    thanx, lak ku maca blog ya. Pasal wordpress ya, aku dah lamak dah minat ngan nya, cuma nang menar juak, yg kat wordpress.com ya very limited. Tapi aku pindah sitok pun sebab aku sik suka blogspot pun posting page, limited gilak. hehe. Tp in terms of design, blogspot nang best agiklah sebab boleh upload own design. Mun wordpress, have to settle with design yg limited jak. huhuhu. sik pa, lak ku dah ada domain dikpun, maybe ku host kedirik jak blog tok😉

    katiedokie,
    nang langsung sik da paedah. Yalah sedih, sidak dah kenak brainwash, pemikiran dah kurang waras.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s