Tempat makan yang terok.. uweks

Slamat pagi semua… Selalu orang akan post pasal tempat makan nok best-best, nok cool, cozy, vandevas jak. Tapi kamek ri tok nak post pasal tempat makan yang kamek dah experiance, very sik best. Dari segi servis mahupun makanan nya. Tapi tok adalah berdasarkan pendapat kamek secara peribadi lah. Sik da niat nak menutup periuk nasik sapa-sapa. jadi mun kitak orang ada terasa kah apa kah, nei tauk ada kedei adik kakak tukang potong rumput belakang umah kitak orang ka, mintak maap lah awal-awal. tapi bak kata orang nak, customer always right… yeahh.. u’r right.. ;P

So first sekali, kedei makan Noni Chicken Rice kat matang sia. noni nok lain sik tauklah, sebab sik coba (ada Noni cawangan lain kah??). Tapi kamek dah a few times pergi kat matang ya, nang sik pat kamek nak muji sikit pun. Bukan apa, nasik ayam nya nang sik best sekali. Manok dah lah keras, nasik ada ari ya tek macam sik berapa masak. mayonise n daun salad nya sik berseri jak. Alu sik berselera nak makan. Bukan apa bah, dah nama kedei Noni Chiken Rice, at least nok lain sik nyaman sik juak apa, tapi main dish nya biarlah polah betol-betol sikit. Tempat, lokasi nya dah okey dah. Tapi ya lah, maybe sik menar-menar gilak nak berniaga. Atau dah rasa loba kedirik. Bak kata orang melaya, Sombong Bodo. Dah lah kak ya, mahal lagik. Nasik ayam salad dolok RM5, tok dah RM5.50. Rasa makan kat Spring. Tapi ya bukan main point nya, sine-sine pun kita berniaga, sik kisah mahal, asal kenak ngan standard nya. Mun rasa nak ngecas harga hotel, polah lah dish macam kat otel. Sik hal, kat muara tuang ka, kat kampong niup ka, asal nyaman n standard, harga mahal pun orang akan rami-rami juak datang berduyun-duyun. Tol sik. Kamek dolok lamak dah banned kedei tok, tapi baru-baru tok tek, ngabas juak sia tek. Ya lah tek, nei tauk dah berubah nak. Tapi putendet.. sik da beza koh. So, to kak noni, polah lah nyaman-nyaman kit nasik ayam kitak ya k. At least pun manok nya boh lah merik nok keras-keras gilak. Manok apa pakei kitak ya, manok laga ka? ish..ish..ish.

Yang kedua, Sadad Court. kedei tok dolok satu masa nang jadi idaman puri kamek juak. Nang selalu juak lepak sitok. Tempat best (walaupun toilet nya kotor sekali), ada wireless, n selalu bukak, walaupun time raya aidil fitri n raya cina. Tapi sayang sekali makanan nya ala kadar jak. And ada ari, nang sik pat terimak terus. Meehoon sup rasa meehoon aik paip. Jadi, kamek orang selalu mun lepak sia, minum jak lah. Makan sik pat kat sia. lagikpun harga makanan nya cam sik kenak jak ngan kuality. Tapi dah lah ya tek, servis pulang makin terok. Boss nya nok badan besar-besar palak botak ya, muka sik pandei nak senyum, nang sik merik-merik terus. Bak kata kawan kamek, muka slepar jepon putus. Bukan kamek suka-suka nak nganok, tapi dah dirik ya boss, present lah bagus-bagus sikit. Senyum mun orang mayar kat konter, mun orang melimpas, masok lam kedei kita, senyum. Bukan susah nak senyum, mok pergi kursus senyum juak kah. Mun mok, lan ke sitok kamek ngajar cara senyum, sejam kamek ngecas RM500. Mun kitak orang ada pergi ke sia, kamek taroh, tanggar kitak boss nya, senyum sik nya. Kamek rasa 9 out of 10, nya sik akan senyum. Ada ari, sik tauklah mood nya sik bagus ka apa, muka nya bukan setakat sik senyum lagik, tapi dah jadi masam. Macam😐 dah jadi😦 .Apalah boss, boss borek, staff lagilah borek. Tepok dada, tanyalah dada.. nei tauk dada pandei nyaut.. hehe (ala-ala pakpuj). Ada ri ya tek kamek nang kuat alu rasa ati kamek nak negor boss ya, tapi ya lah, bila kat konter mayar, naggar muka kita pun sik.. alu sik petah kamek nak negor, biar nya camya. Mun kamek negor, retinya kamek care, tapi sik petah nak care ngan nya. Lak nya pun encerik.

yang ketiga.. edeh-edeh, rindok kitak orang mun part beranok nak. heheh. Yang ketiga kamek simpan k part 2 lak. Cukup lah sengan tok lok ngumpat hal orang. Tapi mun ngumpat ya kelakar belakang-belakang nak. Kamek sik kelakar belakang bah, kamek kelakar depan-depan.. depan komputer. hehehe. Stay tuned.

p/s: Take my comment as a positif and a constructive point of view. I don’t intend to jeoperdize the owner of the business, or to black mailed him/her. But the thing that I wanted to raise here is that CUSTOMER is your 1st priority. My GM used to say very often, “Your Customer is your boss. they pay for your salary”. To all readers, I encouraged you to go and try the palce out yourself. Don’t judge based on my opinions here. This is entirely my personal view. Yours may be a lot different. Beauty is in the eyes of the beholder, so as great tasty food (apa jak lah..). Peace V.

4 Comments Add yours

  1. oon says:

    noni chicken rice? teringat ku ngan “stop it noni! stop it noni! kenjjj sekalssss!

  2. Jasmi Husni says:

    Nok dikata kitak ya nang benar. Actually kamek dari Miri, kinek tok keja di Sarikei, tapi kamek penah juak makan di Noni Chicken Rice rah Matang ya, seingat kamek sekitar tahun 2003 time kamek orang merekod lagu kat Zanzibar Studio di Matang ya juak. Nang benar, manoknya ya keras, kadang2 nasiknya pun keras juak, macam nasik nok sik abis di jual marek eh.

    Mun mok bedagang, mukak kedei makan, servis ya mesti mok bagus, kak ya, makanannya mesti mok konsisten juak. Jangan kelak ari tok mee supnya nyamaannn nar, kali nanggar esok, rasa mee sup air paip. Sik konsisten! Nei nok narit customer mun kedak ya. Kamek penah nunggu orang nok ngambik order kita, tunggu punya tunggu sampei 15 minit, sakit nar ati. Bila nya dah datang mok ambik order, apa gik, kamek angkat kaki lah…. kedak ya molah dak nya tok, biar daknya sedar sikit. Anyway, harap yang terasa ya ambiklah yang jernih buang yang keruh

  3. Noni..??kwn kmk penah nemu dak lepeh mengarey kat cya..cuak alu nk mkan cya gk..hehe..and cgek gk ngga tahap kebersihan dh cukup bah..’C’..so,kesimpulan,sebelum mkan kat cgek2 tempat ya,ngga lok tahap kebersihannya..hehehe😉

    p/s ;; i’ve link ur blog to mine😉

  4. renxokuken says:

    menar kata kitak.. sik bersi, n banyak lepeh. Ya lah ko, sik mok kamek gi sia gik.. jerak tahap gaban dah. Dah lah mahal.. ya yang kamek paling sik suka, bila orang berkedey jadi gambong, barang makan sik gine-gine tapi cas mahal.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s