Pantun Nenek: 02 Mun nak nikah mok ada duit wooo

Nenek kamek tok suka nar bepantun hal-hal nikah tok. Yalah kali pakei nya nyakat kamek orang adik beradik nok belom gik sempat nait jinjang pelamin.. walaupun kamek tok dah 4 kali nait pelamin. Ya lah, asal ada jak orang ngantar surat panggil nyeruk orang nikah, adalah nya ningas kamek orang kat umah tok. Tambah-tambah lagik time cuti sekolah tok, nang sia sinek lah orang nikah. Arum bulak mun turun pasar ari minggu ya, nang ada jak orang jem tepi jeraya umah orang nikah. Mun sik pun, coba kitak orang pergi kat Taman Sahabat atau rah mana-mana taman lah, mesti ada pengantin begambar. Mun sik pun, pergi rah jambatan Santubong sia, mesti ada orang muang peraja. Ada gik kah orang berbuang peraja zaman tok heheh.

K lah, panjang jadi pendek, tok pantun nenek kamek yang terbaru.

Nak Mandik Kata Ku Tadik,
Nanggar Boyak Nyeberang Sungei,
Nak Berbini Kata Ku Tadik,
Orang Mintak Berian Tunei.Β 

Tauk sik apa maksud pantun tok. Maksudnya tek, mun kejeron nak berbini, kumpol duit dolok. Zaman kinek tok, semua maok duit. Ada kah orang puan nak nerimak mun orang laki sik kongang nak ngantar duit. merik malu jak kelak. Ya lah, walaupun kinek tok orang leka bergasak ngan personal loan, credit card segala, tunei juak dimintak orang. Bak kata orang puteh, Cash Term Only.. heheh.. yalah kamek tok, kumpol-kumpol dolok lah, nei tauk kelak, dah ketemuan, sik kesusahan.. hehe.. Mun tek dapat diantar Credit Card atas dulang bekaki, kan kah bagus.. heheh. Stail apa.

6 Comments Add yours

  1. farid says:

    wehhh….staaiillll eh, beh gik mun ktak ngkah platinum tas dulang bekaki ya tek !!! wo..

    (mun nak ma k platinum kad mek, leh krena kita kawan, mek nyewa k per hour …πŸ˜€ sempat juaakkk …)

    bak nak kawen tek nak mesti ada duwit nak, nak? nak?
    πŸ˜€

  2. ross says:

    kmk stuju benar ngan cadangan ktk, mun org antar antaran ya ada juak ngkah kad kreedit atas dulang bekaki..tapi mun kredit kad ya susah gilak..ganti jaklah debit kad ada emaun tetentu jak..janji ada duit..sebenarnya hal nak antar-mengantar tok org tua nang suka nak nyusah kluarga pengantin..selalunya mak bapak bakal pengantin ya xmok juak nak besar2an gilak, mun dapat ala kadar jak tapi yg gago benar adalah cdak ompuan belah mak ato bpk. cdak mak-menakan2 tok lah jadi tukang gago.mun di ekot nak kedak ya xpayah dipolah pun xpa..ada pun cdaknya ya tek madah dah jadi adat..bagi cdaknya biar mati anak jgn mati adat..nak kah pelik..nang menar2 nyusah bah..cdak nya xmikir panjang..nak tauk cdak mak menakan ya tek takut disebut2 dik kakak kluarga ..padahal mun disusey jaik pun xpa…jaik pun sekejap, bagus pun sekejap juak..muji ya sari jak..nganok pun sari juak….

    bagi kmk ..mun dapat anak mek klk isok biarlah nikah terus..bagus gik.nak beradat2 ikot carta:..mereya dolok, pas ya tunang..pas ya bok nikah…buang masa jak owh..pa salahnya terus jak bak nikah..beranak juak..xboh nak nyusah
    gilak eh..sian ngan org laki yg nak nikah tapi bingong hal duit antaran..lom cukup duit..makin tensen cdak nya…mun suma mak bapak open-minded, dak kah rindok nak owh…kitak org juak yg senang kelak isok..tapi sigek juak nasihat ..mun nikah cara mudah kedak ya..jgn niat nak pasang 2 -3 org gik..sorang jak cukuplah…

  3. ngegeh babe says:

    jarang mek nangga org bbuang peraja gik kinek tok koh. lgpun benda ya adat jak. yalah kita tok byk gilak adat mok di ekot. padahal yg wajib ya akad nikah jak. kinek tok org nk nikah, molah loan. loan ya sampei anak dh sekolah baruk abis. ya pun mun abis. ada kedak yang sik sampei ke ujong ya, lagiklah kesian. mayar utang bertaun-taun kakya ikatan sik panjang. sian eh. yalah kita sik byk sikit, mesti mok ada simpanan juak. especially takrang laki. mek klk mun nk nikah, molah akad nikah jak eh. xmok bsanding segala. muang duit jak molah grand2. bagus pakei pegi honeymoon jak. dpt juak nangga tmpt org. lain lah mun laki ku kelak nang org kaya tahap duit sik abis makan. erkkk

  4. renxokuken says:

    farid,
    kad ya berapa limitnya, mun 9 ribu mok lah minjam.. heheh.. tapi creditnya sik pinjam k, ya mintak.. hahaha

    kak ross,
    nang sorting kitak ehh.. hehe.. menar juak kata kitak, ada adat ya menyusahkan, mun sik polah pun sik pa.. dalam Islam pun sebenarnya menggalakkan besederhana. Kamek rasa yang paling afdal ya, sederhana jak, sik payah nak molah grand-grand nak.

    Tapi ada juak lah kamek nengar orang madah, sidak ompuan molah camya sebab nya nak naggar orang laki ya mampu kah sik nak nyara anak nya kelak, Tapi maybe juak ya sekadar alasan, sebenarnya nak ngeso ngan jiran umah sebelah, anak nya belaki ngan orang berdu. heheh.. sik pa lah, redha jak lah

    babe,
    sik boh utang nak nikah, utang time bujang tok pun lom tentu abis bayar gik hehehe… dek dek nak nikah, nak berutang agik, sik sanggup ehh.. mintak jauh jak.

    pa kata kitak honeymoon, then nikah rah tempat orang. ala-ala deja moss ehh..πŸ˜‰ 2 in one

  5. Jasmi Husni says:

    Ada juak yang mintak hantaran besar2 tok kei daknya bedengah — anak si anok ya nikah ria hantaran dari dak belah laki ngakkk RM5k (“ngak” katanya), anak aku eh, RM12k, cincin intan berlian besar bigik pinang, etc. etc..

    Yang teruknya kelak…..bakal pengantin laki lah…nei ndak mudak2 gik dah gondol….luruh rambut ngitung interest utang ya (baruk interest ajak ya), nei ndak sampei anak dah skolah utang ya lom abis….

    Yalah kita mok beringat juak, jadikan teladan, kelak dah ada anak, anak mok nikah boh mintak macam2. Ala kadar jak, yang penting, mas kawen jak mesti tunai and sidaknya dapat nikah tanpa perlu nok ngambik calculator tiap ujung bulan ngira bajet yang sentiasa sik cukup leh utang kelilin pinggang. Bagus gik daknya nikah daripada molah maksiat, kan?

    Only my thinking lah…..

  6. renxokuken says:

    menar kata kitak ya bro Jasmi. Better disuruh nikah dari molah nok sik sepatut nya, atau sampei kelak dilarikan anak orang baruk nak nyesal. Sebab dah pernah terjadi di depan mata kamek, family yang aman damai, tapi tiba-tiba anak nya nikah kat indon, tegal tek, mak nya demand gilak ngan pilihan anak nya, mok pangkat besar, motor besar, kerja gaji besar-besar.. anak pun tensen. Mintak di jauh kan lah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s