Slamat tahun Baru 2009

Adeh, sik lamak gik berakhirlah tahun 2008. Rasa macam baruk jak duak bulan ya tek celebrate tahun 2008, tok dah nak masok 2009. Sik berasa lamak nya ehh.. rasa macam sekejap jak. ya lah mun dolok time kita skolah lok, kan main gik lamak nak nuggu seminggu ya berlalu. Mun nak nunggu time cuti semester ya nang jauh da jak rasa. Boh jak ya, nak nunggu time rehat pun dah sekian. Tapi bila dah time kerja tok, pusing kerek pusing kanan dah kol 1ptg, mun time lunch,  leka duak tiga kali berenti kat trepik light, dah nak abis time lunch, lom sampei pun kedei makan. Kakya, dah kopioh balit ke opis sebab dah lambat, print ya print tok, dah kat nak kol 5. Adeh, sejemput ya jak kerja pat dipolah, esok.. sama lagik, ulang ulang jak. Sik berasa dah seminggu, pasya sebulan, pasya setahun.. nok azam awal tahun ya tek pun lom terjamah gik, dek dek nak lekak..

So ari tok tek, kamek nak cerita pasal azam lah. Asal tiap awal tahun ada jak orang nak berazam ya berazam tok.. termasok kamek lah. Bulak madah mun sik ada azam. Ada juak azam awal tahun tok. nak tok lah, nak ya lah. Tapi putendet, sik juak ada koh, cakap jak banyak (edisi nganok dikpun).

Tapi biarpun macam ya, biarpun rasa macam dah malas dah nak molah azam k tahun 2009 kelak, kamek tetap juak nak berazam. Awok, mungkin benar azam tahun tok tek jak lom terpolah, boh gago nak molah azam baru.. tapi kamek sik lalek juak. Sebab nak, mungkin tahun depan kita akan jadi sorang yang baru juak nak. Nei kita tauk ketentuan Allah. So biar apa pun, azam kamek tahun 2009 tok adalah .. jeng-jeng-jeng Untuk memperbaiki kedudukan kewangan kamek.. heheh.. ya jak tek… cehh (tapi lam ati, ku mok meli Nikon D90, Lens 18-300 hehehe).

Awokkk.. ya jak koh. Bukan apa bah, rasa macam dah sik stabil dah ekonomi dalamn negara kamek tok. Malar jak gawat dan ekonomi turun nait, 28hb nya nait, 29hb dah turun balit hehhe (paham-paham jak lah nak). Ya lah, salah kamek dikpun juak, sik pat nak kontrol belanja, n sik pandei pun nak estimate belanja. Ya lah bila gaji kuar, macam-macam jak nok ingin diturut jak. So untuk tahun depan, kamek ada beberapa strategi untuk memulihkan kedudukan kewangan dunia. Antaranya adalah (tips tok berguna juak ngan sapa-sapa yang dah rasa sik tekaber lair gik nak mengawal ekonomi rumah tangga.. heheh);

 

Selamat Tahun Baru 2009
Selamat Tahun Baru 2009

1) Kontrol perbelanjaan – Tok yang paling penting sekali. Kamek rasa tahun 2008 tok banyak gilak belanja benda yang sik sepatut nya, n sik belanja kearah benda yang patut. Ya lah, tahun 2009, kamek mok belanja based on priority. Mun rasa sik perlu, sik boh tueja nak belanja. Mun rasa ada pilihan yang lebih baik, pergi yang lebih baik. Misal kata tek, naggar wayang, cuma ari Rabu jak hehe (cokot da jak.. sik lalekk..). Perbelanjaan untuk enjoy-enjoy harus di minimumkan. Bukan maksudnya sik boleh terus lah, tapi biar berpada kata nenek kamek. Tapi lam ati ku madah… gine ngan flash sb600 tek.. mok beli sik.. beli…boh beli…beli…boh beli..adeh.. bingong-bingong..

2) Pendapatan extra – Tok adalah untuk menampung utang piutang yang dah jadi gunung santubung ngan gunung serapi. Banyak juak utang kamek tahun 2008 tok eh. So tahun depan tok, kamek nak dapat pendapatan extra, sak dapat k cover balit bayar utang segala ya. Utang nok jangka pendek jak lah, n utang ngan bank MBF (mak bapak finance..) heheh.. Kira azam kamek tek, mok setle semua utang kamek yang dah sedia ada tok sebelom ujong tahun 2009, dan mun sekiranya tek dah setle semua, extra income ya kamek mok polah saving, ataupun untuk tujuan lain yang dapat mendatangkan pulangan yang baik, seperti, beli lens Nikon baru .. heheh.. f2.8 (fuuuuu).. hehehe.. adeh, (sambil tutup mata dan sebut berulang kali..) kontrol belanja.. kontrol belanja.. kontol belanja…

3) Saving – Tok pun kira penting juak. Bukan apa bah, umor pun dah maken tua nak.. so, mun sik start ngumpol time tok, bila gik kamek tok nak ngantar rombongan minang anak dara orang.. hehe.. adeh.. kesia indah tuju. Awal diingatkan, menikah adalah bukan dalam azam 2009 kamek.. hehehe.. munkin azam 2011.😉.. so kak ross, jangan excited dolok k. hehehe.. dalam bab saving tok, kamek mungkin akan konsider saving jangka panjang, munkin secara unit trust.. sebab kamek nanggar banyak potensi mun saving cara macam tok, termasoklah pulangan yang lumayan di ujong ari kelak, n tok adalah saving jangka panjang. Kamek dah lamak nak start tok, cuma bujet jak sik cukup. So ya lah tek, kiranya mun dapat cukup income extra n setle dah semua utang kamek, pat lah kamek start ngan saving gik.. Tapi sementara ya, kamek mok saving jangka masa pendek juak.. menabong 50 sen maksudnya.. hehe.. sik dalah, maybe start simpan sikit-sikit lok. Sebab saving tok kira macam habits bah, mun sik start now, memang susah nak save, tapi mun dah start, senang jak.

4) Istiqamah – Maksudnya adalah bersungguh sungguh, berdisiplin dan bersemangat kental. ya lah, apa guna azam mun sik istiqamah nak, jadilah nya macam azam 2008 tok juak. Udah ya udah lah, biar start idop baru.. hehe… gelik nyawa ku pun nengar.. hehe.. tapi nang benar lah.. kali tok, kamek akan usaha lah. Dan bedoa agar segalanya akan berubah menjadi lebih baik tahun tok. hehe. N same thing ngan kitak orang juak, lets make 2009 a new year for a new person in you. chewahh..

Jadi.. kitak orang pun mesti dah ada azam masing-masing nak. Mun belom ada gik ya, pikir-pikir lah k. sik perlu azam besar-besar pun. Asal ada ya cukup lah, tapi azam ya boh ngkah tinggi-tinggi gilak, lak sik tekabeir laer lak. bak kata pakpuj, tepok dada, tanya lah dada, nei tauk dada lapar.. tol sik pakpuj.. heheh.

K lah, malas naep panjang-panjang , lak boring tahap dewa kitak orang lak. So untuk hiburan di hari tok, dengar lah lagu tok, beshhh wooo.. dengarlah k.. dan hayati lah maskdunya.. hehe.. mun sik dengar, pangkong kelak..!! hehe

6 Comments Add yours

  1. onggon says:

    Selamat tahun baru 1430 hijrah ngan tahun 2009!🙂

  2. ross says:

    slamat taun baru Hijrah mulai mlm tok dan slamat taun 2009 ari hamis tok klk.. eh..nak berazam jak2 kitak tok…azam lamak tek dah sampe blom..sian ngan cdak ‘azam’ ya..sal ujong taun adalah cdaknya disebut2..meransak jak nya ..
    mun dapat pasang azam nak bebini gik juak bah..dah brapa umo ktk dah ya..ney dak nenek ktk malar jak bepantun pasal hal nikah..sik juak cucu nya paham2..sian ngan nenek ktk ya..kimsalam ngan nya juak eh..panjang umo nenek ktk owh..brapa dah umo nya ya..????

  3. ross says:

    abas blog mek juak k…

  4. renxokuken says:

    onggon,
    thank you.. ya lah, slamat tahun baru hijrah juak.. post ya menyusul kemudian, ada nok nak dicerita kelak.. hehe

    kak ross,
    azam ya lom gik lok lah, nei nak ngibun anak dara orang lok, dirikpun gik lom menar terjaga, jong ada kenak tendang mak mertua kelak, jadi Kasim Selamat.. hehe, sik pa bah, kelak mun jadi lak, kmk impom ngan ktk, pat juak k nolong melipat hantaran nak hehehe.. Lak mek nyampei salam k, nenek kamek ya sik lah tua gilak pun, dalam 65 camya, still young😉 . Actually umur nya sik pat dikira dengan tepat, sebab lam IC lain, tapi lam surat angkat nya lain gik tulisnya. hehehe.

  5. ngegeh babe says:

    mun kita nang dapat kontrol dirik kita dari berbelanja nak sik pekdah ya, nang satu kemenangan besar lah.

    selamat taun baru. semoga taun baru tok akan lebih best gik dari taun sebelom tok.

  6. ina says:

    Untuk memperbaiki kedudukan kewangan kamek..<<<<boleh la pinang aku kan..hahahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s