Salam Awal Muharram 1430 Hijrah

Assalamualaikum adik kakak sekalian. Pejam celik, dah tahun baru dah kita tok, bagi umat Islam lah. Tahun baru omputeh kata nenek kamek, 1 January. hehhe.. Ya lah, bila kelakar hal hijrah tok, mesti lah ada jak teringat ngan lagu tok nak..

Satu Muharram Detik Permulaan,
Permulaan Tahun Islam Hijrah,
Perpindahan Nabi dan Umat Islam,
Dari Kota Mekah ke Kota Madinah
…  

Dolok mun time skolah lok kah, ada lah kamek orang benasyid lagu ya. Rindu eh, time ya macam-macam jak. Dak ceramah lah, semayang jemaah lah, belarak lah. Dolok sekampong-kampong belarak, best da jak.  Tapi ya lah, tahun tok pun dah 1430. lain dah semua. Time kamek mula-mula tauk reti tahun hijrah dolok, rasa kamek baruk 1412 camya. Sejak ya, malar jak 1412, walaupun tek dah tukar tahun, pa tek, sik reti sebenarnya. Ingat tahun hijrah tok bulan jak lain nama, tapi tahun ekot omputeh. hehehe.. nama nembiak lom sunat tek nak.😉

Tahun tok ada special kit lah, sebab dalam tahun 2008 yang sama, kita menyambut duak kali Maal Hijrah. Tema pun sama, Menjana Ummah Gemilang. Sambutan peringkat Sarawak untuk tahun tok diadakan di Bandar Sri Aman, pada ari tok n esok. Jadi mun kitak orang ada kesempatan singgah kat Sri Aman, juh lah kita merami Masjid Bandar Sri Aman ya k, bermula dari 5:30pm. Antara aktiviti di kemudian harinya adalah;

Pertandingan Bertuntung, Siri Ceramah dan Forum Maal Hijrah, Gotong Royong, Larian Maal Hijrah, Malam Kesenian, Majlis Berambeh Di Perkampungan Saudara Muslim dan Perhimpunan Wanita Bistari. ( http://parlimenp201.blogspot.com )

Sempena tahun yang baru tok juak lah, marilah kita sama-sama berhijrah dari yang kurang bagus kepada yang bagus. Mun ada kurang rasa dirik, perbaikilah pada tahun baru tok. Nei tauk, ujung tahun tok kelak, kita akan jadi someone yang much much better. Tol sik. Tok pun kamek beringat untuk dirik kamek pun juak lah. Dan jugak untuk umat Islam seluruh dunia, dimana pun berada, semoga tahun baru tok memberi harapan dan hidup yang baru untuk semua. kamek berdoa agar dunia tok akan jadi lebih aman damai, supaya dapat kita semua umat hidup tenang untuk memajukan diri kita sendiri. Sedih bah nengar berita dari sebelah nun, malar jak beperang. Sian naggar, doa-doalah, cepat kit keadaan menjadi lebih baik.

So, pa gik, lan kita bertuntong.. hehehe. Akhir kata, Salam Tahun Baru 1430 Hijrah, Menjana Ummah Gemilang.

7 Comments Add yours

  1. onggon says:

    Ya rabbi.. meriahnya maal hijrah kat sarawak nun.. KL sunyik sepi jak.. Salam maal hijrah…

  2. azai says:

    Salam Maal Hijrah 1430!
    mudahan dalam tahun baru tok akan lebih bagus dari taun2 sebelom tok.
    mun nengar lagu satu muharam ya nang bersemangat jak.

  3. suk ati pat merami di sri aman..huhuh..rindu dgn sri aman eh..

  4. renxokuken says:

    onggon, azai, ina, queen,
    Slamat maal Hijrah juak.. ya lah, better results this year k.. hehe.. nang suk mun pat merami, tapi mana-mana pun sama juak, yang penting, pengertian tahun baru tok .. ya yang lebih bermakna.. tol sik.. tq tq

  5. ina says:

    yup…itu yg penting..rasa cam baru lg 2008…😦

  6. Zatil says:

    Enyalah ya…kamek tek tekejut juak tup-tup kelender Islam dah masok 1430H. Rasa kedak maseh taun 14’an jak bah. Mun gia tepaksalah mek ngapdet azam mek duak kali staun. Apuuuuhhhh paraiii kitaiiii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s