Datin Paduka Siti Sa\’diah Sheikh Bakir

Lamak juak kamek tok bercuti dari memblog owh, tapi dah abis dah function kamek orang ari marek, so ari tok dapat bernafas lega sikit, walaupun bulan 3 kelak ada gik function yang even much much bigger dari tok, adehh.. sakit palak ku.

Pa-pa pun, kerja tetap kerja, nei nak molah nak, mun nak rasa rilek 24 jam, boh kerja lah, tapi sapa nak merik duit.. tol sik. Put that aside, kamek ari tok nak bercerita tentang big boss kamek orang tok, Datin Paduka Siti Sa\’diah Sheikh Bakir. Siapa si dia itu.

Datin Paduka tok adalah KPJ Healthcare Berhad Managing Director, dan Kuching Specialist Hospital adalah salah satu daripada 17 buah hospital di Malaysia, dan 5 lagi di luar negara, Dhaka, Jeddah dan Indonesia. Merupakan pengoperasi hospital swasta terbesar di Malaysia, n mungkin juak di Asia Tenggara. Jadi power sik ompuan ya tek..(ehh.. buh tunggah ompuan.. pelik bunyi nya.. wanita jak lah)..

So marek nya tek datang kat hospital kamek orang tok, sebab ada acara Pertemuan & Dialog Tahunan, PEDOMAN 09. Nang hapenning juak lah marek, mun tahun ya tek kamek orang molah kat Crown Tower, tahun tok tek ingat nak molah kat FourPoints, Sheraton, tapi last-last polah kat opis jak sebab Datin Paduka maok nya dipolah kat hospital jak. Nya madah, boh nak belanja besar gilak sebab ekonomi gawat gilak kinek tok, so semua mesti berjimat cermat. Bagus juak lah Datin Paduka tok.. nya sia sinek jak berceramah madah jimat cermat, tapi nya datang Kuching tek mok disambut grand-grand, nei lah nya maok nak. Ya lah ciri-ciri ketegasan wanita yang berkulit cerah dengan wajah seakan wanita tiong hua tok.. hehe bunyi Nona indah..

So, kamek orang molah lah kat hospital. Tapi best juak lah, sebab biasalah kamek orang nak, mesti kamboh, lebih-lebih lagik yang last-last minit ya. But the important thing is, nya happy. Mesti kitak orang tertanyak-tanyak nak, kenak perlu gilak nya happy. Well, one thing for sure, nya antara one of the nation icon.. sebab skill kempimpinan nya yang nang susah mok ditandingi. Nya seorang yang tegas, tapi hati nya mulia. Nya madah, sepanjang 25 tahun nya dalam KPJ tok, dari tahun 1981 sampei kinek tok, nya sik maok ada greed dalam berbusiness, nya madah, jangan menipu, jangan cas lebih, jangan cas benda yang kita sik polah, tapi cas sekadar nya, apa yang patut dan berik servis yang terbaik. Nya madah, mula-mula dolok, sigek jak hospital nya ada, Johor Specialist, now dah ada lebih dari 20 hospital. Even nya meli Tawakal Hospital yang nang dah nak bankrupt, dan kinek tok, mun kitak orang tauk sine Tawakal Hospital ya, nang kagum kitak orang, sebab hospital ya nang dah besar, dan terbaru tok dah molah bangunan baru. Datin Paduka tok seorang yang sik suka mengalah. Nya akan usaha sedaya yang termampu.

Dalam pada dunia menghadapi masalah kegawatan ekonomi kinek tok, kita sik harus lupak yang kita pun boleh juak terkenak impak nya. Nya madah, dalam segala apa pun, kita harus berjimat cermat, jangan membazir sebab membazir ya adalah perangei syaitan. Nya juak ada mesan, dalam bekerja, berik sejujur jujur nya, ikhlas dan jangan sekali-kali menipu. Tema PEDOMAN kali tok tek, sama juak dengan tahun lepas, Business Jihad.. yang bermaksud, melakukan perniagaan bebas dari perasan dan perlakuan keji, seperti tamak haloba, menipu, mempergunakan kuasa dan sebagai nya. Nya maok business nya sentiasa clean n clear katanya. Menar juak lah.. banyak orang madah mun sik rasuah, business sik maju, Tapi gine ngan KPJ Healthcare, dapat juak maju bah. Ya bermaksud, sik da alasan untuk berasuah segala hanya untuk business, kompom sik berkat, and at last sik tahan lamak. Tol sik.

Nya madah juak, Jihad tok bukan bermaksud berperang. Tapi perubahan kepada kebaikan. Kita sik perlu nak megang pistol mun nak berjihad, sebab banyak gik benda yang kita boleh berjihad, macam memajukan diri, membuang semua perkara buruk dalam diri. Dan ya lah yang nya maok dalam berbusiness. Patut pun business nya maju. Nya madah, sepanjang 25 tahun kareer nya, nya sik maok ada politik dalam business. Nya sik maok terikat oleh politik, nya madah nya maok business seperti yang nya maok, ikhlas dan jujur. Salute ehh ngan nya tok.

Nya madah tahun 2009 tok akan lebih mencabar, so di ingatkan semua, walaupun keadaan gawat, tapi servis mesti sik leh downgrade katanya, sebab ya lah key features kamek orang, good excellent service. Nya madah, every patient has to be treated just like any other patient, will full commitment and care. Sik duli Datuk ka Datin ka.. even Sultan of Pahang pun bayar cas hospital nya.. sik nya berik free katanya, sebab ya adalah duit gaji semua staff nya. Nya madah jangan cas lebih juak, hanya kerna patient ya banyak duit, cas apa yang perlu di cas,

jangan menipu dan ikhlas jujur selalu. Camya lah adat orang berbusiness.. lak mun kamek ada business kedirik juak, mok macam ya juak lah koh. Tol sik??

K lah, ya jak lah dolok k time tok, lak kamek update gik. Tok pun nak share ngan kitak orang antara amanat nya ari marek. Berjumpa kita di lain hari k. hehehe.. nang ada

12 Comments Add yours

  1. Ross says:

    Dalam Islam nang ngajar kita mesti mok jujur, bait lam keja maokpun lam bisnez..bila molah keja ya cara jujur akan lebih berkat dan rezeki ya bepanjangan..nang bagus big boss kitak ya..landasan agama nya kuat pakeynya ngurus bisnez tok..bab ya nya maju dan dapat berisik spetar sampey banyak kedak ya..sik rugi mun kita jujur bah..paedahnya dunia dan ahirat dapat berkat..contoh teladan yang bagus..tahniah.!!!

  2. renxokuken says:

    menar kata kitak kak ross.. nang contoh teladan yang baek.. sigek gik nak madah, boss kamek tok, Datin Paduka, walaupun busy nei nya, sik nya ninggal semayang koh.. setiap function nya pergi, nya akan makesure ada tempat k semayang, jadi kamek orang yang dah biasa akan selalu sediakan sejadah, telekong n kerusi pakei nya semayang. Mun tengah-tengah function, nya akan stop sekejap untuk pergi semayang. Bukan nak muji gine, sebab semayang ya nang tanggungjawab semua umat Islam, tapi just contoh, dan rujukan ketegasan Datin Paduka tok.. nang idol kamek koh, cuma supan kamek nak begambar ngan nya ari ya tek.. hehe, gambar rami-rami jak ada, lak lah post

  3. oon says:

    harusss ko mencontohi nya zari… a true DIVA!!

  4. onggon says:

    Kepimpinan melalui teldan.. mcm yalah sepatutnya boss dak lain.. bukan sekadar ketam ngajar anaknya bejalan lurus.. Bagus boss ktk ya…🙂

  5. farid says:

    renxo,

    bole mintak email kitak?
    😀

  6. renxokuken says:

    Oon,
    Nang diva nak, harus ku mengangkat nya jadi nenek angkat ku hehe… boleh sikk

    onggon,
    menar kata kitak ya, mesti melalui teladan, tapi mun ada sapa-sapa yang ada boss perangei mcm pelik sikit, boh di ekotlah, ambik mana yang bagus jak lah.. tol sik

    farid,
    email kamek ka, email datin paduka. hehe..

  7. dang lina says:

    erm… kmk rasa kmk pernah la berurusan dgn datin paduka tok… nya nang bagus aie… bait gik ya.. sekda membezakan org bawahan dan org nok sama level dgnnya eh.. mek suka la bos ktk tok..

  8. Amy Mohamed says:

    Dear Renxokuken,

    Thank you for saying such lovely words for my mother……terharu rasanya I baca dari Dublin nie……I have emailed her your site so that she can read it herself……

    Thank you again for appreciating, respecting and acknowledging her truly and sincerely……

    Me
    Amy

  9. VOMIX says:

    WOW, seriously… you all are talking about my mom…WOW!!! btw, thanks for the support and the good words from everyone.

  10. renxokuken says:

    Dear Amy & VOMIX,

    Thanks for stopping by. Wahh.. macam malu pulak I anak big boss baca blog nie hehe.. neway, thanx one again and have a nice day😉

  11. renxokuken says:

    Dear Amy & VOMIX,

    I met your mother, Datin Paduka again yesterday. She was here for the Launching of our hospital. And she did mentioned about my blog. It was a very great privilege for me that she cares to read my blog, to an extend that she need to asked her friend to translate what I wrote here. I have never expected that she would have knew about my post.🙂 anyway, I thank for you both, and if you happen to red this again, send her my warm salam.😉

  12. VOMIX says:

    well, my mom do appreciate this blogs of yours. im happy to know when there’s someone who is not a family members do care about her. Thanks for your support. You don’t have to call us anak big boss. we all sama je. Sama manusia and sama cari rezeki. Thanks for the good words.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s