新年快樂

Ari tok tek dah dung dung chee.. Tahun Baru Cina, kamek pun sik mok melepas peluang ngepost edisi khas Taun Baru Cina eh, sungguhpun kamek tok bukan cina tp ada lah sikit darah-darah cina kali. Tapi nak, sik salah kita menyambut Tahun Baru Cina nak, sebab ya sama jak macam Tahun Baru 2009, atau kata nenek kamek, Tahun Baru Omputeh (teringat ngan pantun baru nenek kamek tek, lak lah post..hehe)

 

Bunga Api.. tapi sik macam bunga.
Bunga Api.. tapi sik macam bunga.

 

 

Malam tadik, macam biasa, aktiviti wajib adalah naggar bunga api dan main bunga api ngan mercun. Walaupun kerajaan dah mengharamkan main bunga api nak, tapi macam sik dapat jak melawan kemeriahan ari Tahun Baru Cina nak. Pendapat kamek, kamek pun setuju bunga api diharamkan, kecualilah sidak yang main ya tek take extra precaution untuk memastikan keadaan semua adalah selamat, especially, relative yang menonton dan keselamatan orang sekeliling. Macam sama-sama tolong lah nak. So, sik lah ada orang yang susah hati bila ada hangus sia sinek. Sian juak ngan abang-abang bomba kita. Sebab pa, bunga api tok kacak bah, n macam sik lengkap jak Tahun Baru Cina tanpa bunga api nak. hehehe.. pak polis pun suk juak kali naggar bunga api.. tol sik??

The Temple At Chinese New Year
The Temple At Chinese New Year

Sigek gik hal Tahun Baru Cina tahun tok adalah, pada hari tok, akan ada gerhana matahari separa bermula dari pukul 4:30pm ke 6:30pm. Gerhana akan dapat dilihat dengan jelas pada pukul 5:30 macam ya lah. Jarang bah ari Tahun Baru Cina bertemu ngan gerhana matahari. Mun sidak feng shui ya, mesti dak nya akan madah bad luck, sebab naga mok makan matahari, tapi sib bait sik makan abis nak, sebab matari panas gilak kali, lupak nya nak niup ngan ngkah ais tek hehehe.. susah nak nelan. Tapi nak, last year pun Tahun Baru Cina pun ada berlaku eclipse juak, n next akan berlaku seumpama tok adalah pada tahun 2026. So, mun kitak orang sik mok terlepas peluang naggar naga mok nelan matahari, gi lah kuar ptg tok kelak. Tapi awal kamek mesan, boh naggar lamak gilak, ada mata pitan lak.

K lah, ya jak lok pasal Chinese New Year tok, so sempena ya tek, kamek nak ngambik peluang nak mengucapkannn.. jeng jeng jeng..

Happy Chinese New Year,
Year of the Ox
Have a prosperous year ahead with lots of posterity.

新年快樂

p/s: Soklan Trivia – Mun 29 December kita nyambut Tahun baru Awal Muharram 1430 n 1 Januari tek nyambut tahun baru 2009, hari tok kita nyambut Tahun Baru Cina tahun ke berapa owh.. hehe.. jawablah yerr..

3 Comments Add yours

  1. ina says:

    ni semua dok ambik gmbr bunga api je..huhuhuh

  2. azai says:

    tulisan cina apa maknanya? ya bukan gong xi fa cai ya!

    yalah kita tok gago madah kongsi kongsi, berblog gik pasal cny, dak cinonei ya ada sik owh berblog pasal ri raya owh. [gia indah miker eyh!]

    biol miker jawapan soklan trivia ya.. hehe

  3. renxokuken says:

    ya maksudnya, jap… lupak indah ejaan nya, chek balit google lok heheh…

    owh..ok, maksudnya, Xin Nian Kuai Le…😉 Happy New Year,

    恭喜发财, Gong Xi Fa Chai, rupanya maksudnya tek adalah “Congratulations, Get Rich”.. menar kah hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s