Pantun Nenek: 04 Nak menangis takut ketara..

Lamak juak dah kamek sik update blog tok, bukan apa bah, busy dalam seminggu duak tok. Banyak lak kerja kat opis mok dipolah, bok jak kak abis function bulan 1 ya tek, ada gik function besar gik bulan 3 tok, ya lah sik pian nak ngupdate blog dolok.

Ari tok kamek nak ngepost sigek gik pantun dari nenek kamek. Malam dolok masa tengah ngurut nenek kamek demam, sempat juak nya berpantun. Nang banyak juak stok pantun nenek kamek tok koh hehe. K lah, pantun nya berbunyi macam tok

Beban Simoh Dari Patani
Limo Manis Dari Utara,
Pendam Beribur Dengan Menari,
Nak Menangis Takut Ketara.

Apakah maksud pantun tok. Maksud nya tek adalah seperti orang yang menapok rasa sedih lam hati nya. Ya lah lam pantun ya tek madah dipendam dengan beribor ngan menari, sak sik ketara. Kita tok naggar dari luar sik lah tauk nak apa lam ati orang. Kata nenek kamek bila nya ngenang kakak ipar kamek buntin anak kembar. Katanya tek, mun ditelipon kelak, awok awok jak dipadahnya, ditanyak sehat, sehat katanya, tapi sik tauklah, berat mata memandang, berat lagi bahu memikol nak.

Mun kitak orang tertanyak-tanyak apa beban simoh ya, sebenarnya, kamek pun sik tauk koh, nenek kamek lagiklah sik tauk juak. Bila kamek nanyak;

c: nek nek..apa beban simoh ya?
n: Eh, nak ku tauk juak, peremban urang tua marek..
c: Gine nak ngeja nya nek (sambil tangan ready nak naip lam tepon),
n: Eh macam-macam jak kau tok..ba alep ba nun..eh, nak ku tauk juak.

Hehehe. Jadi apa rasa kitak orang maksud nya, spelling pun kamek sik sure betol kah sik, ngekot bunyi sebutan nya jak. Peremban ya tek maksudnya perumpamaan lah, lam bahasa kelakar urang tua. K lah, ya jak stakat tok, lak ada pantun baru kamek update lagik k.

5 Comments Add yours

  1. Zatil says:

    Lebeh kurang gia la maksudnya tek. Orang ya kedak sik mengekspresskan gilak prasaannya dengan beklaka tapi dengan aksi. Kedak grup emo pun ada juak…rasa mek laaa. Hehe.

  2. onggon says:

    Raged juak nenek ko ya owh.. pandei berpantun… hehe..

  3. farid says:

    yahhhh…beraie mek ngan ninek ktk, eh salahhh, pantun ninek ktk kay, alu ada apdet pantun nya…tang kenak jak pantun nya ngan perasan kmk kinek tok koh …. huhuhuhuuuu

    iboh berenti kongsi pantun ktk ok nek?

    (psssttt, apa nama ninek ktk tok? ka kmk ada termiss namanya di post2 sebelum tok?)

    ninek ktk deman? dah mbak g klinik, ka bertambah terok kak diurut ktk? 😀

    peace nek …

  4. ross says:

    masih melobor juak pantun nenek kitak ya…tapi nang rindoklah nengar pantun urang tua lamak marek koh..tang ada jak nak dikait cdaknya dgn pantun.baguslah ada blog yg pamer pantun mensia marek..sak sik ilang ditelan masa..tahniah..teruskan kupi pantun ninek kitak ya..bak jak slalu bepantun, jadi kitak pun selalulah update blog kitak tok..hehe !!!!!

  5. azai says:

    wakakaka.. lawak eyh ninek kitak. teribor kamek maca post kali tok. aok, boh sik update mun da pantun2 dari ninek kitak.
    ba alep ba nun.. ya beban nak? simoh tek alu sik tereja..
    tapi kamek masih sik paham baris ke-3 dan ke-4 pantun ya mun ngekot maksud yg kitak padah yaa..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s