AirAsia on Social Media

AirAsia on Social Media
AirAsia on Social Media

Salam semua. Hari tok tek kamek ngabas AirAsia.com sebab nak ngecek tiket flight, ada kursus next week kat KL. Tiket mahal now nak pergi balit Kuching-KL jak dah maok masok RM400 sorang. Showbih, boh jak lah, lagikpun, malas juak nak gi training ya. hehehe. Bukan apa bah, pergi sehari ajak, belanja besar, sian ngan kompani lak nak mayar tiket mahal-mahal. lagikpun, ari ya dah pergi juak, and more or less sama jak course ya. Mun pergi pat mbak member tek, sik juak apa, mok juak ada lain nak dapat dipolah.

So nak dijadikan cerita lah, leka surf kat airasia tek tertemulah kamek ngan AirAsia Portal. Ingat apa tek, duhal AirAsia pun links to social media network. Mun kitak orang sik tauk gik apa social media ya, nya adalah macam facebook, twitter, blog.. semua ya dalam kategori social media lah. Kan kita dah ada print media, web media, mass media.. so now ada social media. Actually dolok kamek ada juak terpikir and berbincang pasal tok lah. Sebab sekarang tok zaman dah bukan zaman web gik, tapi zaman social media. Semua orang nektok tauk facebook, tua mudak semua ada facebook.

Mun nenek ku mata nya sik rabun kah, arum bulak nya pun ada juak facebook kali. hehe. Web pun dah berubah daripada static contents to dynamic contents yang sentiasa ada update. Jadi cara paling cepat pantas dan tepat (kedak bunyi slogan polis jak) adalah melalui social media tok. Tapi walaupun senang n mostly free untuk advertise atau let know of anything new about one organization, ada beberapa rules yang patut diekot juak lah. Contohnya, jangan terlalu banyak lak update, kelak dianggap spam. N last-last orang hide kita. Dolok mun spam, orang madah Anything That Sent Repitatively To Me From Somebody I Do Not Know.. tapi nektok, spam dah bermaksud, Anything I do Not Want To See.. termasuklah status update yang setiap seminit ada jak lah. Macam quiz-quiz yang melobor lam facebook ya, dah kamek hide dah.. macam spam jak. Tha’s why organization yang ada social media macam tok, jangan overflood the page, kelak kenak hide, kan susah.

Sebenarnya banyak juak dah kompani yang besar-besar dah ada involvement dalam social media tok. Macam coke, intel, hp, redhat.. semua ada facebook page or twitter tag. Dengan social media tok lah orang akan senag untuk mendapat isu terkini pasal sigek-sigek komapani ya, samada events, updates or iklan. Sebab orang nektok dah banyak lak spend masa kat social media tok selain website. Blog pun kira salah satu contoh social media.

Berbalit pada kisah AirAsia tek, nang salute lah sebab banyak juak social media sidak ada.. dari facebook, twitter, blog, flickr n youtube. Changgih sik.. cayalah AirAsia. k lah, ya jak update tek. Kamek sik tauklah berapa lamak dah page ya online, tapi just nak update sitok, in case kitak orang tek sik tauk hehe. Selamat surfing AirAsia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s