Puasa

Alhamdulillah, bertemu lagik kita dengan Ramadhan tahun tok. Bukan apa bah, bulan ya datang sekali jak setahun. Bulan posa tok dah jadi macam target untuk setahun ya. Selalu nengar orang madah, “duak bulan gik posa kita”, “posa kita bulan depan”.. jadi bulan posa tok nang diva lah lam bahasa Oon. hehehe.

Dolok-dolok marek, time kita gik kecik-kecik agik, mun dah masok bulan posa, kan main gik nak posa. Best jak rasa sungkei, sahor n makan kuih macam-macam ajak. Tapi bila dah tengah-tengah bulan posa ya, mun nak sahor ya kan main gik susah nak bangun. Kak ya posa ya rasa macam lamak jak. Malar jak ngitong ari, bila gik nak raya. Kali tegal ya juak lah ada selikor, 7 likor, kuih lekor.. pa tek sik sabar-sabar nak raya, so bila dah minggu last ya, alu lah mengitong hari.

Tapi nak kinek tok, posa ya rasa macam sekejap jak.. pejam celik, sungkei sahor.. dah raya. Mana ada be-rumah ya, dah berbau dah cat baru di rumah. Minggu last posa ya kali dah sungkei ngan aik lemenet dah, dak fanta ijo, eskrem-soda semua (teringat ngan botol lemenet dolok marek, mun dah abis aik nya, ngkah balit lam krek, k antar balit ngan cina). Sekejap jak rasa nya nak, mun nak molah baju melayu time tok kah, ada endak gik orang maok nerimak. Last-last beli jak lah yang dah ready made. Alu lah nyerbu SES Pesona… Makin kita tok tua, makin sekejap jak posa ya. Mun dikira dengan payslip, sekali payslip jak. Next payslip dah pakei raya. Mana ada claim overtime kah apa kah, bulan tok lah nak submit banyak-banyak, pat kelak terimak nak raya banyak sekali. Dapat lah beraya sakan. Hehehe. So mana-mana kitak orang ya baruk nak terimak k bulan tok, save-save lah sikit k. Giyalah nasib orang dah bekerja tok, mun nak raya bukan raya sorang jak. Ya juak nak merik duit k mak bapak, dak adik-adik semua mintak duit raya. Nak meli kuih gik k orang rumah, nak meli baju gik. Mana nok dah ada ehem-ehem ya, mok sponsor baju lah, kuih lah. Kelak nak berjalan raya bukan dapat ngembak beg duit kosong, mesti ada asa nak singgah kfc lah. Arum bulak, sik da gik dah nak sopping time raya, mana ada baju nok dibeli bulan-bulan ya tek, nya jak lah ya. Nei cukup duit nak shopping gik, bukan kedak marek, semua mak bapak tanggong.

Jadi, giyalah bila dah time posa tok, banyak benda mok dipikir, bukan setakat apa k sungkei ptg tok jak. Dalam bulan posa tok juak lah kita harus berjimat cermat. Mun dah gi ke Bazaar Ramadhan ya, meli barang makan arum bulak k seminggu makan. So, jaga-jaga lah, jangan membazir di bulan yang mulia tok. Ya jak lah pesanan penaja kamek tek. Renung-renungkan lah, dan selamat beramal..😉

p/s: Selamat berpuasa untuk semua pembaca blog tok, ikhlas daripada kakitangan dan sidang redaksi changkir.wordpress.com.. aisehmen.. keh keh keh

4 Comments Add yours

  1. Bunga says:

    nang mena kata kitak aiee..dah di itong2 alu sikda gik duit k sopping raya..huhu..mun zaman kenak tanggong nang mewah jak raya..nektokk..jaik ati ngenang dirik.huhu..

    aek lemenet botol krek ya nang nyaman ooo..susah mok nemu gik nektokk..

  2. renxokuken says:

    ya lah owh, susah nak nemu aik lemenet camya gik… mun ada pun, dah sik ori gik kali… nei endak kah kilang dak nya gik, dah tutup kali nak.. hehe.. ingat sik dolok, mun raya, mesti kuih sigek cuan engkah atas meja nak, kakya standby botol lemenet 4-5 botol… ngegeh da jak nak ngeso heheh

  3. c.sepet says:

    tedah jaik ati mek maca post tok. aok nang benar hoh camya. kinek tok posa pun dah sik brasa gik dah. kejap2 alu raya dah.. aok eh, mena oh.. siney nak carik aik lemenet dalam botol ya. kamek dolok suka ngumpul tudong botol lemenet pake berdango masa gik kecik dolok,almaklumlah nak meli dak lego sik mampu.. hehe

  4. renxokuken says:

    c.sepet.. awoklah, tudong ya mcm2 jak leh k main, main seremban pun leh juak.. tp nak mun nak brutal lagik, tudong ya ditutok sampei rata, pasya digunting ujong nya, jadi ninja lah tek.. hehe.. ada gik ndak kah jual lemenet camya.. susah nak carik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s