Pantun Nenek: 06 Kucing di dapor pening kepala

Lamak dah sa sik ngabas blog tok. Arum bulak dah berkerawang dah segala sukut mukut. Sikpa lah, kamek mun dah berblog camtok lah jadinya, malar jak berenti renti, bak kata orang, asi-asi jak nak berblog. Hehe.

Okeylah, di kesempatan yang nang dah sik berapa nak sempat juak tok, kamek nak update secara ringkas jak dengan susulan pantun nenek yang baru. Banyak dah stok pantun nenek kamek, cuma lom da masa nak update. InsyAllah dalam beberapa minggu tok lah kamek post dikit-dikit. Jadilah nak. hehe.

Pantun kali tok berbunyi tang pelik kit, tapi makena nya sik lah memeningkan kepala gilak, sik macam title nya ya. Senang jak nak ditafsirkan pantun tok. Sebelom kamek menyampaikan retinya, kita baca lok lah pantun empat kerat tok k.

Kapal Bentok Pergi Ke Siam,
Kapal Penuh Buah Pala,
Kerak Batuk Harimau Demam,
Kucing di Dapor Pening Kepala.

Bah, ngerti sik maksudnya. Nya sik lah ada kaitan dengan sidak perhilitan atau zoo negara lah. Maksudnya tek adalah, orang lain pun kerja, tapi orang lain yang bengong. Dalam bulan ya tek, ada kazen kamek nak bertunang, so pa gik gagolah kamek orang ngan kerja masing-masing nak. Pandei nenek kamek tok, bingong ngan kerja kamek orang, takut sik siap lah, takut di leka lah, takut salah polah lah. Nama nenek nak, mesti bengong itu ini. Ya lah nya alu berpantun ya tek. Katanya, “aku pulang sik tidor malam mikir kerja kitak orang tok, jong ada sik lekak barang antaran orang kelak..” Lebih kurang camya lah tek.

Jadinya, moral of the story is, mun naggar kerak ngan rimo ya dah sik sihat, awal-awal lah ngembak pusak gi kinik hehe. K lah, bah setakat ya jak dolok k. Tunggu lak ada pantun tikus mati, n si rama-rama. Hehe.

Wasalam.

One Comment Add yours

  1. azai says:

    hahahahahah..lawak lawak
    mena ya mu n kerak ngan rimo dah sik sihat, awal2 jak ngembak pusak ke klinik.. tedah kerak ngan rimo.. hahahaha..

    next..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s