Pantun Nenek: 07 Mengenang orang.. oo tedah

Salam semua. Pa kabar tak orang ari tok. Sekali lagik, kedong sik da crita gilak k ngupdate blog tok, ada gik pantun baru nak kamek share sitok. Pantun tok, kamek rasa mostly orang tua tauk lah, sebab, orang tua tok lah yang salu ngenang orang bah. Ngenang anak lah, ngenang cucuk lah, ngenang cicit lah. Dan macam-macam lagik lah.

Tapi orang begerek pun salu juak nak, terkenang-kenang, sampei sik tido malam. Hehe. adakah..??

Gitoklah bunyi pantun ya;

Bagei Tikus Mati Berenang,
Mati Berenang Di Dalam Beldi,
Bagei Putus Hati Mengenang,
Orang Dikenang Sik Tauk Reti.

Bah, camnei pandei datang tikus indah. Pantun tok sebenarnya sik da lah bersangkut paut ngan nenek kamek ngenang kmk org, tp nak, masa tertemu tikus berenang-renang lam baldi lam jamban. Adakah anak tikus pandei gugok lam ya, sik tauk juak lah, tergugok kah, atau nya pun masok lam ya. Kali haus kali.. last-last, nya pun sik dapat nak kuar. Last-last, kamek juak jadi tukang muang tikus ya. Tapi kak dilepas nak, nama nyawa sik panjang, alu kenak terkam pusak kat belakang umah, alu gol tikus ya tek. Hehe.

Tapi maksud pantun ya tek, nang straightforward lah nak. Bagus k dimesej mun tak orang ada rasa macam ngenang orang tp orang buat sik tauk reti.. ataupun k selingan tak orang berlagu Mengenangmu dari D’Masive.  Hehehe. K lah, len kali mek update gik. Sayonaraa..😉

2 Comments Add yours

  1. pak dukun says:

    lamak dah sik ngabas sitok🙂

  2. renxokuken says:

    ada mbak buah tangan sik tek.. nenek mek madah.. mun ngabas org, mbak lah oleh2 hehehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s