Apa yang ku sik suka pasal iPhone, iPod & iPad

These are the current models of the iPods from...
Image via Wikipedia

Salam labaran semua.Lamak gilak dah sik berblog tok. Malar jak update pantun nenek.. oo tedah nenek, kepak dah nya nya berpantun sik abis-abis koh. hehe. Neway, entry kali tok, sik lah pasal pantun agik, tapi pasal produk apple. Tauk sik kitak orang apple.. beradik dak epol ijo, epol merah, epol bin sebli. hehe. Jangan kitak, sik sidak ada nama apple ko, mesti dak ngkah nama nanas ka, buah terap ka. hehe.

K lah, lamak-lamak tok, kamek selalu maca pasal OS device yang handheld macam dak iPod ya, iPad yang terbaru ya, termasoklah cidak tepon semua. Kamek ada berisik iPod, yalah, nang best. pat online, pat surfing, save gambar, naggar gambar, ngeso gambar, nengar lagu, naggar muvi indah, bertanam zombie (sik mek bulak koh..), k embak lam bbilit termenong n macam-macam agik lah. Nang best. tapi ya lah, sik semua nok best ya sik ada yang sik best. Apa yang sik best..hehe, bagi yang sik pernah tauk, tok kamek nak madah.

1. Susah nak transfer lagu, muvi, gambar.. Nang susah. Firstly, iPod ya mesti diconnect ke laptop/computer, then kitak orang mesti ada install iTunes. Mun sik ada iTunes, boh jak berangan, n mun kitak orang ingat nya ada merik CD iTunes ya sekali, boh juak. Mesti download juak. Lekak ya tek nak, mok connect ke komputer tek, n then, mun first time, mok register iPod ya dalam iTunes ya tek. Lepas ya nak, semua lagu, gambar, muvi yang kitak orang nak transfer ke dalam iPod ya kelak, mestilah makei iTunes dalam komputer yang sama ya juak. Sik dapat nak minjam laptop orang sebelah umah, hanya kerna lagu nya tek best. Sik dapat, paling terok pun, terpaksa copy lagu dari laptop sigek tek, transfer lagu lam laptop yang dah register kat iPod tek, then insert dalam iTunes library, then kenak sync ke dalam iPod, yang first kitak orang mesti engkah lam playlist lok, n then set dalam iPod ya untuk sync palylist ya..fuh..lelah nya ku nak explain.. yahh, susah sik, kenak sik pat main copy paste jak macam tepon sony eriksen nak.. ya lah yang paling sik best pasal iPod ya. Sampei ada time fedup gilak, alu sik berupdate lagu dalam ya. hehe

2. Memory limited. iPod kamek 8G jak. Bunyi macam besar nak, tapi sebenarnya sik. Sik lamak nak menoh 8G ya koh, mun dah barang ya dapt k tanggar muvi nak, mesti mok ngkah cita banyak-banyak dalam ya. Dak crita blue indah dah sekian. Hehe. Mun nak meli iPod 64G ya, nang lah mahal, sik paedah. 8G jak dah RM700.

3. Sik dapat extend memory. Dah lah memory sikit, sik dapat juak gik extend makei memory card kah, extension rambut kah… Sik dapat, boh jak nak berangan. Mun sik tek nak kah senang nak copy lagu indah, save lam memory card, then main lam iPod nak. Hehe.

4. Sik dapat engkah file lain dalam iPod ya. Sik macam tepon ka, senang-senang k mindah file. n mun engkah file doc ka, pat juak dibukak terus nak. Tp iPod tek sik dpt, even pdf pun sik dapat nak senang-senang save lam ya, sedang kan iPod ya ada function k maca pdf file. Pa kah retinya.

6. Sik da speaker yang bagus. Gen baru iPod ada speaker, tapi yalah, sik pat k nengar lagu lalu. Sora nya slow gilak, walau dah full vol. Pahal kah.. sebab Apple sengaja sik maok, sak orang meli earphone juak mun nak nengar lagu ka, naggar muvie ka.

7. Browser sik support flash media. Sik hal nak, sebab sik banyak gilak website yang ada flash indah nek tok. Tapi sik juak, macam web youtube ya, nang support oleh iPod, tapi macam web yang lain ya yang ada flash movi juak, macam dailymotion, hulu, wordpress.tv, po***tube, xt**e, ba*gbu*, n banyak agik lah, sik support oleh iPod n sik lah kitak orang dapat naggar. Hehe. Lebih-lebih lagik website artist yang banyak berisik flash ya.

So ya lah tek 7 paling kamek sik suka pasal iPod tok, atau software iOS ya, termasoklah iPhone 7 probably iPad juak. Harap-harap lah Android 3.0 lak sik macam ya. Hehe.. Sik sabar nunggu Android 3.0 tablet dari HTC. Mun nak tauk pa ka menatang Android ya, lak lah kamek cerita. Nak raon-raon dah tok. Hehehe.. tata.. wasalam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s