There’s no apple..like Apple

The original "Bondi Blue" iMac G3. I...
Image via Wikipedia

Salam semua. Ri tok kamek nak kelakar hal teknical sikit, pasal IT. Sik kesah nak, kitak orang pun suka IT bah, boh nak eksen. Hehe.. There’s no apple like Apple. Tauk sik apa Apple ya. Mun sik tauk gik nang apalah. Tauk sik iPhone, coba tanggar kat belakang ya.. gambar apa yang ada.. gambar epol kenak makan. Hehe. ya lah Apple.

Kamek maseh ingat masa study kat Unimas lok masa first time naggar apple at computer lab. Time ya iMac. Nok kedak TV tapi macam-macam kaler. Time ya nang wowww lah. Nang komputer yang out-of-this-world. And starting dari sia, nang suka lah kamek dengan Apple.

Tapi sik tauk pahal start tahun 2008 bila orang dah gago pasal iPhone, kamek pandei ingga indah. Sik suka sebab nya mahal gilak, sik ada kat Malaysia time ya, tied to cellular network, and sebab sik dapat nak meli ya lah rasa sik suka indah ngan Apple, sedang kan dolok bukan main gik suk bila nengar Apple akan mengeluarkan handphone. A few years later, kamek dapat iPod. Okay lah kira nak, sik dapat iPhone pun, dapat lah iPod yang lebih kurang iPhone cuma sik dapat call ajak. iPod was soo cool. Banyak benda dapat dipolah ngan nya, macam surfing, online, ber-fb, twitter (setahun dah berisik iPod baruk pandei start makei twitter lam iPod koh..hehe), game, apps and macam-macam lagik lah. Nang best, cuma camera jak sik da. Tapi baruk-baruk tok dah ada release iPod yang dapat amik video skali. Nang chantek strategi dak Apple tok, dolok-dolok marek sik mok engkah camera. Tapi bila dah sell iPod more than 300 Million, baruk lah start nak engkah camera. Nang cun strategi marketing dak ya, bak kata Chris Martin, Apple can sell anything.

Tapi bukan setakat ya jak, Apple macam dah jadi leader untuk semua handphone walaupun sebenarnya handphone firstly dipolah oleh Motorola company in 1973. Dan bukan ya jak, Apple dah jadi leader untuk online/web entertainment bila sidak launch iTunes store. Kinek tok iTunes store adalah store online purchase/download paling besar dunia. Sayang dak SRC jak sik da nyual lagu d iTunes. Hehe. Pasya Apple ngeluar Apple TV tahun 2006, tapi sik berhasil gilak, kerna sik banyak orang meli nya. Maybe sebab support beberapa country ajak, or sebab time ya, internet sik laju gilak. Hehe. Dari segi computer ya sik dapat dipadah agik lah, dari iMac, ke iBook.. nang lihai lah. dan Apple software iOS, Mac.. semua dijual berbillion-billion USD. Kitak orang rasa ada kah sik company lain yang ever come close to that. Sik ada, not even Microsoft (based on Zune sales).

Dan perasan sik kitak orang, macam semua company lain coba untuk follow Apple. Apple start multi-touchscreen dalam iPhone, semua ikut molah multi-touchscreen. Apple molah iOS, Google molah Android. Apple molah AppleTV, Google molah Google TV. Apple molah iPad.. semua orang pun start nak molah pad. Apple molah AppStore, Android molah Marketplace. Apple molah AppleStore.. haha, sik da orang yang berani celen. Event Google Android music store makei Amazon MP3 (Samsung Galaxy Tab running Android 2.2). Susah nak mikir mun ada company lain yang dapat molah online store as big as iTunes. Hmm.. wonder if iTunes will ever open up its store for Androids or third party OS/Paltform?? Susah nak digambar kan.But nevertheless, Androids user ada option lain. Download lagu from rapidhsare and copy paste lam Android mobile phones. Hehe. Simple jak. And sigek gik, Bila Android ngeso konon tek dapat stream music from computer and push “intents” from Marketplace, Apple dah molah AirPlay. Lambat crita kata Steve Jobs😉

Tapi inticapatinya adalah, semua orang gago nak follow Apple. Dapat sik Google polah something else, yang Apple akan follow. Hmm.. jawapan nya ada DAPAT.. Tapi mungkin sik Apple akan follow someone else macam Google.. Jawapan nya adalah, mungkin sik. Sebab Apple sik suka follow sapa-sapa. Mun sik lamak dah Apple polah office suite nya pun instead of makei Microsoft Office. But i like Google, why?? Kelak lah kamek cerita lam post lain, melelat kelak.

Tapi ya lah yang kamek nak padah tek, there’s no apple like Apple. Nang salute lah ngan sidak tok. walaupun kadang kala rasa mencik juak ngan sidak ya sebab sik support USB copy paste  and extended memory support dalam iPod nya. Huhu. Tapi at least lah bila sidak dah include camera dalam 2010 iPod version ya, dah kira okay lahh. Tapi bila di fikir gik, kamek rasa Apple is trying to be very very focus. They know what they’re good at and they want to keep it that way. Berpegang pada konsep, Keep It Simple Stupid (KISS) Hehe. Kamek rasa company lain pun patut ikut cara Apple tok. Sik macam Google, kejap Android, kejap Chrome OS. Aduh-aduh, sik pat kah polah either one ajak, or polah both in one product name? Kamek suka Google, tapi kelak lah crita. Google ada google search, Apple sik ada Apple search… Hehe. Google is like mother of search as Apple, mother of portable computing device.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s