WP7 – Windows Phone 7

Windows Phone Logo
Image via Wikipedia

Salam semua. Pa habar adik kakak. Ritok sik ada post apa-apa gilak, just nak bercerita tentang kawan lamak yang dah lamak dah sik nengar kabar berita. Hehe. Kawan nei kah.. kawan Windows Phone 7, yang dolok nama glamour nya Windows Mobile. Ingat sik kitak orang Windows Mobile. Mun sik ingat, jum kita seurvey sejarah sikit.

Windows first ngeluar mobile OS nya pada tahun 2000 yang khas untuk PDA time ya, n namanya Pocket PC 2000. Kinek tok nei ada orang gago ngan PDA gik owh, semua dah gago smartphone. Best of both phone and PDA. Sik sangka, sekejap jak zaman kegemilangan PDA upanya. Ingat gik dolok bukan main gik gila ngan Sony Clie, nek tok, dah sik ada agik dah. Berbalit kepada cerita tek, Windows Mobile time ya nang jauh lain dari upanya kinek tok. Pas ya version tukar jadi Pocket PC 2002, Windows Mobile 2003, Windows Mobile 5, then 6, the 6.1 then macam-macam lagik sampeilah 6.5.5. Pasya tek fedup lah Microsoft ngan Windows Mobile terus tukar nama jadi WIndows Phone 7.

Tapi WP7 tok nang banyak kelainan lah. First, nya bukan update untuk WM6.5.5, tapi completely tukar code base and lain dari segala hal. Yah, lain macam nei, aku pun sik tauk, kelak lah kitak orang ngecek dikpun bila nya kuar dalam beberapa bulan agik. Ada madah Oct 2010, ada juak madah Nov 2010. Mana katanya lah, MS kan dah popular dengan delay-delay launching macam tok. Hehe.

Anyway, mun siapa-siapa sik tauk gik gine upa nya WP7 ya tek, tok ada duak igek iklan dari HTC Mondrian, yang akan datang kelak ujung tahun dgn WP7. Enjoy.. n wasalamm..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s