Apa iPhone perlu ada. Just can’t get enough

iPhone 4 launched June 7th, 2010

iPhone. Semua orang tauk iPhone 4. Sapa yang ada berisik iPhone ya, best sik kitak orang rasa. Best nak (tang tauk jak aku tek, macam lah ada iPhone.. hehe). Mok juak rasa nak meli iPhone, tapi ada beberapa perkara yang nyuruh kamek sik berkenan gilak ngan iPhone tok. Dan sekiranya lah ada features-features tok, maybe kamek akan meli iPhone, paling sik pun, sik pikir panjang mun nak meli.

1. More customization. Dah lah tukar background dolok-dolok marek sik dapat. Nektok, bila dah boleh, sigek wallpaper jak. Coba lah dapat sigek wallpaper for each tab/home screen. Nak kah best. hehe.

2. More personal. HTC promote handphone sidak dengan tagline “YOU”. Maksudnya, handphone becomes more personal. Maksudnya adalah, coba kitak orang tanggar iPhone. Nampaksik homescreen cuma ada icons, and sama juak macam iPhone kawan kitak orang, atau iPhone boss kitak orang, ataupun iPhone jiran kitak orang, ataupun iPhone sapa-sapa lah. Dalam erti kata lain, sekali tanggar, macam sik personal. HTC best, ada homescreen yang ada widgets. Apple ada molah dashboard widget for iMac. Nanag bagus sekali and menjadi ikutan ramai. Tapi kenak iPhone sik ada widgets. Kenak sik boleh mun unlock iPhone terus naggar facebook update. Kenak perlu nak scroll to facebook icon, touch icon, tunggu loading, and mun sik ada update facebook, close balit and then kelak-kelak bukak balit. Kenak sik pat sekali unlock, terus dapat naggar mun ada update baru. Hmmm..

3. Memory card extension. Biuk dah ku becerita pasal tok, sik payah gik lah, ktk tauk maksudnya nak. Coba lah ada owhh..

4. Bluetooth content sharing. Bluetooth nang ada built-in dalam iPhone, tapi kenak cuma dipakei untuk bluetooth handsfree, atau bluetooth speaker, or for internet tethering. Kenak sik pakei terus untuk sharing barang dalam iPhone, macam selalu orang polah dengan handphone-handphone lain sejak berkurun lama nya. I get it mmun sidak Apple nak stop people from sharing music, yang akan infringe copyright things, tapi at least leh share gambar kah, notes kah. Now dah ada app yang dapat enable sending photos with bluetooth (but still not support by default by iPhone) tp cuma dapat send sesama iPhone.. duhh, how am I to send to Nokia, Sony or Samsung. This is the most basic features of all phone and yet iPhone x ada features tok. Hampeh juak. (sabar-sabar..)

5. iTunes..iTunes..iTunes.. semua mesti makei iTunes. Fedup lah mun macam ya owh, sik pat kah mun sik makei iTunes. Hehe.

Sofar, setakat ya jak lah benda-benda yang kamek tek berharap ada lam iPhone, tapi nan-ado. Tapi sik pa lah, bak kata Apple, to enhance stability and to prevent crashes.. emm, mun sik pernah crash sik juak apa, tapi tok ada juak crash n jem sana sini.. so, what’s the point. Hehe. Tapi sik juak xik bagus lah iPhone tok.. best pren kamek ada meli, n ada juak lah encoba. Best juak lah, especially screen yang nang super clear, camera yang sik mungkin dapat kitak orang temu kat tepon lain, n most of all, application library yang banyak (good app), macam Hipstamatic.. dohh, ya jak nyuruh ku pikir duak tiga kali tok.. hehe..

Wasalammm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s